Arhiva

 • Blidari – Piatra Cruții – Pietroasa Băiței – Băița 07.05.2016

  Sâmbătă, ora 8,10 pornim cu nr 18 din stația de la IMMUM, 6 persoane dornice de o tură lungă și faină! Și n-am fost dezamăgiți! Am coborât la ultima stație, urmând să mai urcăm pe asfalt până la întâlnirea cu marcajul triunghi roșu și cu panoul cu harta zonei. De aici am început urcușul spre vestita Piatra Cruții. Vremea foarte bună: cer de un albastru minunat, nori pictați în alb pur, un vânt numai bun sa alunge căldura; noi foarte nerăbdători să petrecem o zi afară. Nu urcăm pe marcaj, pentru că am descoperit o altă cărare, mult mai poetică ce ne urcă mai domol, prin poieni și păduri bogate.

  Decidem să nu urcăm și pe piatră, pentru că mai avem drum lung de făcut. Facem o pauză binemeritată în Poiana Soci și ne continuăm veseli drumul spre Pârâul Trestia. Coborârea e rapidă, iar la ieșirea în drum dăm de prietenii noștri sătmăreni! Povești și îmbrățișări, poze și plimbare până la Tinoavele din Munții Oaș.

  Ne despărțim de prietenii noștri și atacăm un urcuș mi-nu-nat! care scoate untul din noi, dar care ne duce la un marcaj bandă roșie extrem de vechi și total nemarcat pe hărțile noastre. Ajungem la un vârf, fără nume, dar cu stânci îmbietoare, 1176 m altitudine, cică. De aici știm că nu mai avem mult până la Pietroasa Băiței – 1200 m. Urmăm banda roșie care ne urcă ușor spre Vârful Țiganul, care ne oferă o priveliște de vis!

  Ce să vă mai scriu? Am coborât înapoi spre Țiganul, apoi pe punct roșu către Băița! Total km 34,22! Deși este atât de groaznic marcată zona, merită tot efortul descoperirii potecilor potrivite! Am avut parte de o zi bestială, fără ploaie, alături de o gașcă veselă, optimistă și dornică de pionierat!

  Continue reading →
 • Drumeție pentru Gheorghe! 23.04.2016

  Cum să nu-l sărbătorim pe ”Gheorghe” printr-o ieșire-n natură? Exclus! Așa că: centrul Băii Sprie – Lacul Albastru – Dealul Minei – Chiuzbaia – Schitul Chiuzbaia – Preluca de Sus – Șaua Iezuri – Igniș – Lespezi – Ferneziu. Vă descriu pe scurt ce minunății am văzut sâmbătă. Culoarea Lacului Albastru a fost, în sfârșit faină (că se cam tulburase de la o surpare), apoi pădurea a fost de un verde crud și greu de neadmirat :)…hai să vă și arăt:

  Urcând pe deasupra excavației Kukuc, găsim o gură de mină răcoritoare, în care-i musai să ne băgăm! Urcăm culmea și dăm de excavația Leppen ce are în mijloc un ”deget” de stâncă rămas neexcavat. Urmăm marcajul punct și cruce roșie în continuare, iar acesta ne plimbă prin pădurea proaspătă de fagi și stejari impunători. Ieșim repede în poiana din capătul satului Chiuzbaia, ocupată de … vaci și vedem ce ne așteaptă: urcarea spre șaua Iezuri pare grea de aici, dar…

  Drumul până la Schitul Chiuzbaia nu vi-l descriu, este accesibil cu mașina, deci neinteresant :). De acolo, însă, urcăm pe vale, abrupt, până la liziera superioară a Prelucii de Jos. Iar e bine! Numai copaci și cărări și o cabană pitorească de vânătoare, părăsită și neîngrijită, dar așa de bine încadrată-n peisaj! Lăsăm cu greu căbănuța și intrăm pe Valea Iezerele, estimând cam cât ne ia pâna-n șa… Nici unul n-am ghicit :)! În șa facem pauza de masă, apoi inspectăm zona: s-au dezvoltat tăurile, ultima dată erau doar 2 ochiuri de apă, acum sunt șapte…

  Următoarea destinație este platoul Igniș, așa că pornim pe traseul de creastă principală, marcat NU, dar pe care-l parcursesem anul trecut. La întâlnirea marcajului triunghi roșu, părăsim platoul, coborând repede spre Rezervația fosiliferă. Pentru a evita asfaltul, optăm pentru un traseu nemarcat pe hartă, dar marcat foarte bine în teren, triunghi albastru, ce ne coboară spre Baraj Berdu. Drumul e lung, coborârea accentuată ne testează limitele și genunchii, e târziu și depindem de bus și parcă ne demoralizăm… până la vederea prea căutatelor fosile de săptămâna trecută și a Lespezilor!

  Cu ocazia coborârii pe marcajul triunghi albastru și a întâlnirii unui covor de leurdă înflorită, noi, cei prezenți, am decis să numim zona Arie naturală de leurdă :)!

  Am ajuns la busul de la ora 19,50, după aproximativ 27 km de bucurie și optimism!

  Continue reading →
 • O nouă drumeție faină! 16.04.2016

  Pentru sâmbăta de 16 aprilie am ales traseul marcat cu triunghi roșu, ce urcă din capătul Groapelor Chiuzbăii spre platoul Igniș. Traseul nu prezintă o dificultate ridicată, iar formațiunile de stânci întâlnite sunt superbe!
  Suntem dirijați prin Rezervația fosiliferă Chiuzbaia, foarte bine delimitată de marcajul frunzei roșii de arțar, zonă descrisă detaliat în cele 8 panouri informative (rezervație aflată în grija Asociației Montana Baia Mare). Noi am ajuns doar la două dintre ele, continuându-ne drumeția spre Biserica lui Spiridon:

  Urcăm pe același marcaj, triunghi roșu, lăsând în urmă fagii infrunziți recent. Cu cât urcăm mai aproape de Igniș, cu atât ne întoarcem spre primăvara fără frunze. Asta nu ne întristează, mai ales că mai avem ocazia să întâlnim călugări și brândușe delicate.
  Decidem să nu urcăm, ca de fiecare dată, direct pe vârf, ci să ”inspectăm” puțin teritoriul, mai exact să vedem mai de aproape Piatra Dracului. Și bine-am făcut! Ce senzații :).

  Am parcurs platoul Igniș înconjurați de priveliști minunate, dar mânați de foame, abia așteptând să ajungem la izvorul din celălalt capăt al platoului, ce aparține de un alt traseu (punct albastru). Masa de prânz a fost bogată și veselă, iar coborârea pe punct albastru rapidă, cu multe alunecări:

  Coborârea pe Valea Plopilor am ales-o în speranța găsirii unor fosile, dar n-a fost să fie… Poate data viitoare! 🙂

  Continue reading →
 • Minunata rezervație Pădurea Bavna – 09 aprilie 2016

  Laleaua pestriță

  Stârcul cenușiu 

  două specii rare și protejate, păzite semeț de o pădure seculară de stejari pedunculați, pe care le putem întâlni la 40 – 50 min de Baia Mare, în zona marginală a satelor Lucăcești și Fersig. 
  Nu voi vorbi despre această arie protejată în termeni „tehnici”, ci prin prisma sentimentelor pe care aceasta ți le poate transmite de la prima vedere a pădurii. Pentru acela ce o vizitează pentru prima dată, apare uimirea chiar de la început, fiindcă familia de stârc cenușiu cuibărește la marginea pădurii, care te invită deschis la o plimbare prin ea. Bineînțeles, plimbarea trebuie să aștepte, vrând, nevrând, pentru multitudinea de poze pe care le faci acestor păsări impresionante.

  Abia apoi, începe marea căutare de comori: măcar vreo două exemplare de lalea pestriță, îți dorești. Oare am venit prea târziu? Dezamăgiți după o oră de plimbat prin pădure, cu gândul că am ratat-o, vă dați seama, ce bucurie pe noi când am văzut primul exemplar. Și când spun primul, mă refer, inclusiv, la prima vedere a acesteia de către toți paticipanții la „vânătoare”. Nebunie, exclamații, poze multe!
  N-are rost să vă mai plictisesc cu vorbe! Enjoy…we did :)!

  Cei ce am fost uimiți, într-o zi superbă…

  Continue reading →
 • O duminică superbă! 03.04.2016

  Se anunță o duminică perfectă: cu soare, fără nori, cu adieri răcoritoare de vânt și cu bună dispoziție, așa că mergem în ”pionierat”. Urcăm pe Valea Borcutului, urmând Valea Bartoșa, pe un drum forestier uitat de civilizație (ce bine!) și însoțit permanent de susurul vesel al văii. Nu e grabă, doar soarele e sus pe cer, cățelușa Tica este în formă maximă, iar traseul ”virgin” ne atrage să înaintăm printre razele calde ale soarelui. În 2 ore jumate am ajuns în Poiana Pleștioara, fără nici o problemă. Am optat să facem pauza de masă în poiană, deși mai aveam 5 minute până pe vârful Pleștioara…dar foamea era mare.

  Am lenevit așa o jumătate buuună de oră, să ne facem siesta cum trebuie și să ne încărcăm bateriile la maxim! Am urcat rapid și până-n vârf, mai ales că un drumeț ne-a ”șoptit” că sunt ghiocei și zambile sus. Cum să vă descriu fericirea găsirii acestor vestitori iubiți ai primăverii?! Mie, una, îmi venea să îi strâng în brațe pe toți, fizic imposibil totuși :)… Coborârea a fost rapidă, din virtutea inerției, nu că ne-am fi grăbit acasă.
  Puteți să ne invidiați liniștiți, am avut parte de o tură de relaxare absolut ca la carte!

  Continue reading →