Drumeție pentru Gheorghe! 23.04.2016

Cum să nu-l sărbătorim pe ”Gheorghe” printr-o ieșire-n natură? Exclus! Așa că: centrul Băii Sprie – Lacul Albastru – Dealul Minei – Chiuzbaia – Schitul Chiuzbaia – Preluca de Sus – Șaua Iezuri – Igniș – Lespezi – Ferneziu. Vă descriu pe scurt ce minunății am văzut sâmbătă. Culoarea Lacului Albastru a fost, în sfârșit faină (că se cam tulburase de la o surpare), apoi pădurea a fost de un verde crud și greu de neadmirat :)…hai să vă și arăt:

Urcând pe deasupra excavației Kukuc, găsim o gură de mină răcoritoare, în care-i musai să ne băgăm! Urcăm culmea și dăm de excavația Leppen ce are în mijloc un ”deget” de stâncă rămas neexcavat. Urmăm marcajul punct și cruce roșie în continuare, iar acesta ne plimbă prin pădurea proaspătă de fagi și stejari impunători. Ieșim repede în poiana din capătul satului Chiuzbaia, ocupată de … vaci și vedem ce ne așteaptă: urcarea spre șaua Iezuri pare grea de aici, dar…

Drumul până la Schitul Chiuzbaia nu vi-l descriu, este accesibil cu mașina, deci neinteresant :). De acolo, însă, urcăm pe vale, abrupt, până la liziera superioară a Prelucii de Jos. Iar e bine! Numai copaci și cărări și o cabană pitorească de vânătoare, părăsită și neîngrijită, dar așa de bine încadrată-n peisaj! Lăsăm cu greu căbănuța și intrăm pe Valea Iezerele, estimând cam cât ne ia pâna-n șa… Nici unul n-am ghicit :)! În șa facem pauza de masă, apoi inspectăm zona: s-au dezvoltat tăurile, ultima dată erau doar 2 ochiuri de apă, acum sunt șapte…

Următoarea destinație este platoul Igniș, așa că pornim pe traseul de creastă principală, marcat NU, dar pe care-l parcursesem anul trecut. La întâlnirea marcajului triunghi roșu, părăsim platoul, coborând repede spre Rezervația fosiliferă. Pentru a evita asfaltul, optăm pentru un traseu nemarcat pe hartă, dar marcat foarte bine în teren, triunghi albastru, ce ne coboară spre Baraj Berdu. Drumul e lung, coborârea accentuată ne testează limitele și genunchii, e târziu și depindem de bus și parcă ne demoralizăm… până la vederea prea căutatelor fosile de săptămâna trecută și a Lespezilor!

Cu ocazia coborârii pe marcajul triunghi albastru și a întâlnirii unui covor de leurdă înflorită, noi, cei prezenți, am decis să numim zona Arie naturală de leurdă :)!

Am ajuns la busul de la ora 19,50, după aproximativ 27 km de bucurie și optimism!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *